Trauma en behandelvormen - emdr & somatic experiencing

Algemeen:

Trauma is niet alleen het meemaken van iets ernstigs, maar vooral het niet voorbij kunnen komen aan de impact daarvan. Daarin valt op dat het alle onderdelen van je leven lijkt te raken. Geen moment lijk je te kunnen beleven, zonder dat de beklemming van het trauma meespeelt. Het lijkt wel alsof alles in jou alert is.

Vaak zie je dat iemand na een schokkende gebeurtenis een aantal dagen flinke stressreacties heeft. Maar na een paar dagen tot een week nemen de stress-signalen af. Dat is een gezond patroon. Nu kan het ook zijn dat de stress-signalen juist toe lijken te nemen na een aantal dagen. In dat geval is het zinvol om niet te lang te wachten om de verwerking een handje te helpen.

EMDR of Somatic Experiencing zijn daarbij goede behandelvormen. 

 

EMDR:

EMDR is een behandeling waarin vooral eenmalig shocktrauma goed behandeld kan worden. Feitelijk wordt de samenwerking tussen beide hersenhelften wat gehinderd door de impact van de gebeurtenis.  Na vaststelling van ergste beeld en overtuiging wordt een beweging tussen beide hersenhelften aangezet, waardoor die belemmering kan worden verminderd en uiteindelijk verholpen.

Deze behandelvorm heeft bij de meeste mensen een snel en positief effect.

Het is ook bruikbaar als je plotseling in een hele goede periode zit en je dat eigenlijk niet kunt aannemen. Dan bekrachtig je juist het positieve.

 

Somatic Experiencing (SE):

SE is een lichaamsgerichte behandelvorm die goed inzetbaar is bij aanhoudende stress en bij diverse vormen van trauma. Vooral bij herhalend trauma of gestapeld trauma (meerdere trauma's met een verschillende inhoud), is SE een geschikte vorm. Het helpt je gedoseerd de impact los te maken en te ontladen. Tevens leer je een aantal oefeningen die je thuis kunt herhalen, zodat je altijd iets in kunt zetten als de spanning weer oploopt.

Het is ook een fijne vorm van ontwikkelen van lichaamsbewustzijn, waardoor je sneller fysieke stress kunt leren herkennen en ontladen.

 

Mail gerust voor een (oriënterende) afspraak